Farklı sektörlerde hizmet veren fabrikaların çalışma mahallerindeki havada çok farklı tehlike unsurları bulunabilir.
Bahsi geçen tehlikeli unsurların bir çoğu normal göz yardımı ile görülemez ve biz farkına varmadan sürekli olarak sağlığımızı tehdit ederler.
Bu tehlikeli maddelerin başında ise toz gelmektedir.
Toz toplama ünitesi bulunmayan fabrikalarda toz zerrecikleri katı maddelerin ezilip, yontulup, zımparalanıp yada öğütülerek parçalanması şekli gibi çok farklı şekiller ile ortaya çıkarlar.
Toz zerreciklerinin ortalama partikül büyüklüğü 1 ila 100 mikron arasında olup, işletmenin ürettiği malzemeye göre çok farklı tip ve boyutlara ulaşabilirler.
Toz zerrecikleri ne kadar ince olursa, havada asılı kalma süreleri o kadar daha uzun olduğu gibi, solunum yolu ile vücuda alınmalarıda bir o kadar kolay olur.
Sağlıklı bir nesil ve sıhhatli yaşamın sürdürülebilir olması sebebi ile Çalışma Bakanlığınca yürürlüğe giren yasalar kapsamında, ilgili kurum yetkililerince yapılan denetimler her geçen gün sıklaşmakta ve bu denetimler sonucu personelini Toz Toplama yapılmayan sağlıksız şartlar altında çalıştıran işletmelere kesilen cezalar artmaktadır.
Endüstriyel alanlarda insan sağlığını tehdit eden unsurlar arasında bulunan toz’un solunarak insan sağlığına zarar vermesini önlemek için iş yerinin faaliyete uygun şekilde doğru sistem edilmiş toz toplama sistemi ile toplanması gerekmektedir.
http://denizhavalandirma.com/toz-toplama-sistemleri.html#sigProGalleria199226347e